Clethrionomys glareolus, Bank Vole

Vrsta: Chordata - Razred: Sisavke - Vrstni red: Rodentia - Družina: Cricetidae

Bank Vole, Clethrionomys glareolus

Bančne voluharice, najmanjše vrste voluharjev, ki izvirajo iz Britanije, so zasedeni mali glodalci, ki ne prezimijo. Skozi vse leto se prehranjujejo po tunelih, potisnjenih skozi travo in drugo gosto vegetacijo, in so dobri plavalci, ki po potrebi odlično prečkajo poplavljene jarke in potoke. Mogoče plačajo ceno za ta aktiven življenjski slog, ker Bank Voles običajno ne živi več kot dve leti.

Identifikacija

Bančne voluharice imajo majhna zaobljena ušesa in zaobljene obraze. S tipično dolžino telesa 10 cm in repom, ki doda dodatnih 6 cm, se Bank Vole zlahka razlikuje od Field Vole po bogatejšem rdečkasto rjavem plašču na hrbtu. Spodnja stran je umazano sive barve.

Porazdelitev

Bančne voluharice najdemo po vsej Britaniji. Niso domači na Irskem, vendar so prisotni na jugozahodu države, kjer so bili slučajno vneseni v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Na otoku Skomer, ob obali Pembrokeshira v zahodnem Walesu, je bila že več sto let prisotna zelo velika oblika (približno dvakrat večja od volumskih voluharjev na celinski Britaniji in znana kot Skomer Vole).

Poleg skrajnega severa in skrajnega juga so Banke voluharice zabeležene po celinski zahodni Evropi; pojavljajo se tudi v nekaterih delih Azije.

Hranjenje

Oreški, semena in jagode so njihova osnovna prehrana, vendar bo Bank Voles grizla tudi korenine in čebulice divjih cvetov. Včasih jih lahko vidimo, kako plezajo po lešnikih, ko pozno poleti in zgodaj jeseni dozorijo oreški, in naberejo več, kot lahko pojedo, ter shranijo zaloge hrane v majhne luknje, ki jih kopljejo v bankah.

Plenjenje

Sove in druge ptice roparice, pa tudi sesalci plenijo bregovske voluharice, njihova edina taktika pobega pa je, da ostanejo čim več časa skrite v predorih, ki jih ustvarijo na ali tik pod površjem v gostih travnikih in drugih zapletenih vegetacije, pogosto na robovih gozdov ali ob živih mejah.

Reja

Spomladi in poleti bankine voluharice gnezdijo v majhnih luknjah, obloženih s travo, krznom, perjem in mahom pod drevesi, grmovjem ali živo mejo. Na leto proizvedejo običajno tri do pet legel z do osmimi mladiči v leglu. V treh mesecih mladi niso samo samozadostni, ampak tudi sposobni za vzrejo! Plenjenje se neizogibno poveča, ko se mladi in neizkušeni odpravijo iskati hrano; če ne, bi zagotovo videli veliko več voluharjev (in veliko manj lešnikov!).

Zahvala

Na tej strani so slike, ki jih je prijazno prispeval Will Bown.


Upamo, da so se vam te informacije zdele koristne. V tem primeru smo prepričani, da boste uživali tudi v naših knjigah o divjih živalih in divjih cvetovih Algarve. Kupite jih na spletu tukaj ...